Premierul Nicolae Ciucă a avut, duminică, o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, la trei săptămâni de la izbucnirea grevei generale din școli.
Întâlnirea a avut loc la ora 9:00, la Palatul Victoria.
„A fost o ședință cu echipe lărgite din partea fiecărui sindicat și am considerat că este absolut corect și transparent ca dialogul să poată să fie adus la cunoștința tuturor dascălilor, pe măsurile agreate împreună cu reprezentanții sindicatelor.
La nivelul coaliției – pentru că la această întâlnire am participat împreună cu domnul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi, cu secretarul general al Guvernului, domnul Neacșu – și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți.
Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă, pentru că este o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, părinți și copii.
Împreună cu sindicatele am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic și cel didactic auxiliar să crească la 25%. De asemenea, am agreat ca, începând cu anul viitor, pe noua grilă de salarizare, salariul debutantului să fie echivalentul că salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din OUG va crește la 40%, din 1 ianuarie 2024.
Vom acorda și acele sume de formare profesională, de 1.5000 de lei, în luna octombrie, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a spus Nicolae Ciucă, după întrevederea cu sindicatele din Educație.
„Pentru mâine (luni – n.red.), după ce azi (duminică – n.red.) vom pune în transparență conținutul ordonanței, toți cei care lucrează în instituțiile de învățământ, vor lua o decizie pe care o vor transmite până la ora 10:00. Ulterior, vom avea o nouă ședință de urgență, în care vom aproba ordonanța și în felul acesta conflictul de muncă se va fi încheiat”, a adăugat liderul de la Palatul Victoria.
Sâmbătă seara, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, printre care se numără o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.
Tot duminică, la ora 10:00, este programată şi o şedinţă de Guvern.
Citește aici cum au reacționat sindicatele la oferta guvernului...